BLOGS 2020    Foto´s zijn aan te klikken voor een groter beeld.


Gedachten zijn niet altijd in woorden te vangen. 30-10-20

Theologe Atie Peet - Vreman schreef in 2017 dit dagboekje voor mensen in de z.g. tussentijd. Een tijd waarin het gewone leven plaats heeft gemaakt voor intens leven en richten op de dingen die er nog toe doen omdat het afscheid gaat komen. Teksten met de Bijbel als uitgangspunt die troost kunnen geven of herkenning. De foto´s komen van mijn hand die ruimte geven voor een eigen interpretatie of aanvullend de tekst verduidelijken. Soms zijn gedachten niet in woorden te vatten en zeggen beelden meer over wat je voelt.  Een prachtig project om samen met Atie vorm te geven en nog steeds actueel. Ook geschikt om afscheid bespreekbaar te maken.  De uitgever is Buijten en Schipperheijn en het is uitgegeven ter ere van het 25 jarig bestaan van hospice Kuria.  


Hoe zit dat nou met herinneringen en foto´s? 01-10-20

Het is iets raadselachtigs. Hoe langer het geleden is dat ik mijn ouders in levende lijve heb meegemaakt des te lastiger is het om mij hun gezichten voor de geest te halen, laat staan hun stemmen te horen. Mijn brein heeft de herinneringen vervaagd. Een paar flarden aan beelden, zoals het loopje van pa en het breien van ma zie ik nog wel voor me. Veel van wat ik mij uit mijn kindertijd herinner is gerelateerd aan foto´s. Zouden foto´s mijn herinneringen juist hebben geblokkeerd? Interessante vraag. In ieder geval helpen mij de foto´s zuiver te houden wanneer iets is gebeurd, waar het heeft plaatsgevonden , welke mensen erbij waren en hoe de gebeurtenis is verlopen. Want die volgorde van één gebeurtenis zou het brein nooit allemaal vasthouden. 


Uitvaartwensen? Ja, die heb ik zeker wel. Nee, geloof niet dat iemand dat weet.  07-08-20

Mijn ervaring is: hoe meer uitvaarten je meemaakt hoe meer je nadenkt over je eigen uitvaart. Vaak hebben mensen bepaalde wensen waarvan niemand op de hoogte is. Bijvoorbeeld waar je begraven wilt worden of dat je aanwezigen nog iets mee wilt geven. Wellicht wil je helemaal niet in een kist of heb je een lievelingssong die je wilt laten horen. Dit soort voorkeuren kun je heel gemakkelijk kenbaar maken door een ingevulde wensenkaart bij je uitvaartdocumenten te bewaren. La Luna Uitvaart heeft zo´n bewaarkaart, maar je kunt ook een uitgebreid wensenformulier opvragen. En je kunt het altijd weer bijstellen mocht je van gedachten veranderen. Doen! Voor nabestaanden is het fijn om deze informatie te hebben. 


Geen foto´s op de usb 16-07-20

Sommige uitvaartfotografen zetten een paar honderd digitale foto´s op een usb waar je uit moet kiezen. Kiezen werkt niet in een tijd waarin het hoofd vol zit met watten. Waarom zou je het families niet gemakkelijker maken door een kant en klaar fotoboek te leveren? Als fotograaf selecteer je zelf de beste beelden die het verhaal vertellen. Daarbij komt dat opdrachtgevers niet weten wat je allemaal hebt gemaakt, dus is het altijd verrassend.  Anders dan bij een bruiloft waarbij je toch verwachtingen hebt van bepaalde poses. Van meerdere nabestaanden heb ik gehoord dat het fijn is om een kant en klaar product te ontvangen.


Altijd je camera mee. 01-06-20

Even afstand, even vrij hoewel nog beperkte mogelijkheden m.b.t. vakantiebestemmingen. Ik sla mijn tent op in het vertrouwde Drentse landschap, in de tuin van mijn zus. Maar dat je altijd je camera bij je moet hebben bleek maar weer. De natuur is prachtig en overal kom je mooie momenten tegen tijdens de vele wandelingen. Mijn instagram account is daar getuige van: hennyluchies. Maar dat niet alleen. Ik heb ook contacten kunnen leggen in Drenthe m.b.t. uitvaartreportages. Naast Flevoland een werkgebied erbij.  Als fotograaf ben je eigenlijk altijd aan het werk. Uh, ik had toch vakantie? 


Camera´s voor uitvaartfotografen. 15-05-20

In gebouwen  / zalen wil je niet hoeven flitsen en toch haarscherpe foto´s schieten. Bovendien wil je als uitvaartfotograaf geruisloos kunnen werken.  Dat zijn de belangrijkste voorwaarden voor het materiaal waarmee je werkt.  Ik koos voor twee identieke Fuji X-T2 camera´s zodat je nooit hoeft te schakelen in de bediening. Ook in de nabewerking krijg je nooit te maken met te grote verschillen zodat er altijd eenheid is in je reportage! En verder is het prettig dat de camera niet al te groot en zwaar is. Maar voor ieder merk geldt: de fotograaf maakt uiteindelijk de foto! Ik heb met de simpelste Lumix toestellen prachtige foto´s gemaakt in het verleden.


Video of foto´s bij de uitvaart? 15-04-20

Als het kan allebei. Helaas door de maatregelen zijn er forse beperkingen voor een uitvaart en mogen er nauwelijks aanwezigen zijn. Families kiezen heel bewust met wie ze deze bijzondere dag willen doorbrengen en terecht. Livestream en video opnames winnen het deze periode boven de fotografie. Video´s worden op den duur veel minder vaak bekeken en kan voor sommige nabestaanden heftiger zijn vanwege de bewegende beelden. 

Een fotoboek kan een fijne leidraad zijn voor een gesprek wanneer er, in de weken na het afscheid, bezoek komt. Ook voor jonge kinderen is het belangrijk foto´s te zien zodat zij niet met vragen achterblijven. Niet alleen overzichtsfoto´s maar ook details worden weergegeven die keer op keer bekeken kunnen worden. 


Vakkennis van een uitvaartfotograaf

Het is belangrijk om te investeren in jezelf als fotograaf en open te staan voor tips en ervaringen van anderen. Immers is uitvaartfotograaf een heel bijzonder beroep waarin je moet finetunen vanwege de kwetsbaarheid. Het is geen sensatie wat je vastlegt, het gaat om emoties waar je respectvol mee omgaat. In 2019 heb ik me aangesloten bij de landelijke coöperatie Afscheidsmomenten. Het leek me fijn om met vakmensen gespecialiseerd in uitvaartfotografie te kunnen brainstormen. Ervaring en omgaan met rouwenden was me niet vreemd vanwege het werk in een hospice. www.afscheidsmomenten.nl 

E-mailen
Bellen
LinkedIn